Pași mici pentru victorii mari

Cu toții căutăm „mai binele” în viața noastră. Ne dorim să fim sănătoși, noi și cei dragi, să avem succes pe plan profesional și să fim prosperi din punct de vedere financiar, să fim iubiți, apreciați și în general să ne fie mai ușoară și mai plăcută călătoria prin viață. Și câte alte dorințe!

Acest „mai bine” este influențat, desigur, și de elemente din exterior – dar de cele mai multe ori ține de noi și implică să facem anumite schimbări în viața noastră. Schimbările nu sunt de cele mai multe ori nici comode, nici ușoare, uneori chiar ne simțim copleșiți de efortul, disciplina, răbdarea și motivația necesare pe parcurs – chiar dacă la finalul procesului sunt rezultatele mult dorite, deci, teoretic, ar trebui să fie suficient de motivant. Cu toate astea, avem blocaje și tindem să abandonăm, iar studiile arată că un astfel de răspuns este în natura noastră umană și ține de amigdală,  formațiune aflată la baza creierului. 

S-a dovedit că există, totuși, o cale eficientă, simplă și plăcută pentru a face schimbări pozitive și anume abordarea pașilor mici. Zi de zi mai bine, pas cu pas mai aproape. Această strategie s-a dovedit a fi utilă în aproape toate domeniile vieții și atunci când încercăm să atingem aproape orice obiectiv. Și astfel ”păcălim” și amigdala, care date fiind schimbările mici, nu se sesizează și nu mai apasă pe ”butonul de panică”.

Obiective mari împărțite în obiective mici și realizabile

Una este să îți spui că trebuie sau îți dorești să slăbești 12 kg până anul viitor (panică!), alta este să spui „un kilogram pe lună”. Și chiar dacă poate nu reușești lună de lună, poți recupera oricum pe parcurs. Obiectivul este același – 12 kg în minus, dar în noua lumină devine realizabil.

Pași mici și rezonabili

Dacă ți-ai propus să te apuci de sport, nu începe cu 3 ore de sală și lucru cu greutăți, mai ales dacă nu ai mai făcut sport demult (sau poate chiar niciodată la acest nivel) – dar poți începe cu 10 minute pe zi de mișcare, acasă. Și săptămâna următoare (sau când te simți pregătit/ă) poți trece la 15 minute și tot așa. Cu încredere și perseverență, vei ajunge să integrezi sportul în viața ta de zi cu zi și poate îți vei da seama și că lucrul cu greutăți la sală nu ți se potrivește.

Primul pas

Important e să începi. De multe ori petrecem foarte mult timp visând și făcându-ne planuri, dar nu mai apucăm să trecem la acțiune că deja ni se pare prea greu, nu mai avem încredere sau amânăm până la infinit – sună cunoscut? Pentru a trece de acest impas, întreabă-te care este cel mai mic pas pe care îl poți face și asigură-te că se întâmplă.

Pașii mici sunt ușor de repetat

Dacă lucrurile nu merg perfect din prima, este ușor să adaptezi următorul pas și apoi să îl menții. Încrederea în proces crește și astfel se creează entuziasm pentru schimbare.

Mini-victoriile merită celebrate

Poate că nu ne-am atins încă obiectivul și nici nu suntem chiar pe plan, poate că ne-am mai și poticnit pe parcurs, dar important este că facem progrese. Și pentru a ne păstra motivați este important să avem o atitudine pozitivă și încrezătoare. Și o metodă bună poate fi să celebrăm mini-victoriile și să ne spunem câte un „Bravo!” pentru fiecare pas mic făcut, fără amăgire, ci foarte ancorat în prezent.

Inspirație de la copii

Bebelușii nu merg perfect din prima încercare. Mai întâi se târăsc, apoi merg de-a bușilea, apoi merg sprijiniți – încrezători că cineva ”le ține spatele” și abia după mai multe încercări prind curaj să facă 2-3-4 pași singur. Și ce bucurie, ce sărbătoare este pentru toată familia!

Pașii mici fac loc bucuriei și plăcerii

Poți să îți atingi obiectivele și fără încrâncenare. E adevărat, de multe ori în societatea noastră se promovează modelele care „au luptat”, care „s-au sacrificat” – într-adevăr, nu se poate face performanță într-un domeniu fără efort și sacrificiu. Dar nu acesta trebuie să fie modelul unic de urmat în orice aspect legat de viață. Să nu uităm de la ce am plecat – că ne dorim să fim ”mai bine”, nu neapărat ”cei mai buni”. Așa că se pot obține schimbări și altfel, fără panică, frici și durere, ci cu bucurie și plăcere. Zi de zi, mai bine.

Deci, care este cel mai mic pas pe care ești dispus(ă) să îl faci?