Ce poți face dacă vrei să mănânci mai sănătos

De fapt, însă, ceea ce îți propui este să ajungi de la punctul A (oricare ar fi acela – iubitor de junk food/cine târzii/dușman cu legumele/program haotic de masă/excese/prea puțini nutrienți) la punctul Z (un regim alimentar mai sănătos), cu multe puncte între – pași mici, pe care alegi să îi faci zi de zi. Iar pentru a ajunge de la A la Z nu există o singură rută, cu reguli care trebuie urmate cu sfințenie, ci este un parcurs individual, care ține de fiecare dintre noi.

Ce alegeri sănătoase ai putea face, chiar începând de azi:

  1. Fructele, ideale pentru gustări. Dacă în timpul zilei nu te-ai organizat suficient de bine și la prânz ai mâncat junk food, măcar pentru gustări să ai la îndemână fructe – nu vei da niciodată greș cu merele.
  2. Alege apa în loc de sucul inclus în meniu. Măcar de câteva ori pe săptămână, până când te obișnuiești.
  3. Cerealele integrale sunt mai bune. Dacă mănânci pâine albă sau covrigi sau orice alt tip de produs făinos, înlocuiește-le cu versiuni cu cereale integrale și deja e un pas în față. 
  4. Pentru cină alege legume – proaspete, în salată sau gătite la abur, la cuptor sau la tigaie, asigură-te că ai o cină colorată și ușoară.
  5. Redu consumul de carne roșie – alegeri mai bune sunt puiul sau peștele; o alegere și mai bună este ca și acestea să fie reduse cantitativ.
  6. Pizza de casă este cea mai bună. Sigur că e mult mai simplu să comanzi și eventual chiar să îți fie livrată acasă, dar alegerea cea mai ușoară este de obicei și cea mai nepotrivită. Dacă nu știi să faci pizza acasă sau ți se pare prea complicat, poți începe cu rețete foarte simple.
  7. Nuci în loc de chipsuri – și asta nu doar pentru că le poți personaliza gustul cum vrei tu, dar și pentru că sunt mult mai bogate în nutrienți care hrănesc organismul holistic.
  8. Cereale integrale. Dacă mănânci cereale zaharate încearcă, în schimb, cerealele integrale pe care să le asozenezi, pentru gust, cu fructe proaspete sau confiate.
  9. Mese 100% vegetale – există atât de multe variante gustoase și ușor de preparat, chiar oricine poate găsi rețete și combinații preferate
  10. Înlocuiește prăjelile cu variantele pe grătar, la cuptor, fierte sau la aburi 
  11. Dacă ești fan înrăit al ciocolatei, alege ciocolata neagră 
  12. Nu exagera în weekenduri. Sigur că sunt zile de răsfăț, dar răsfăț nu trebuie să însemne neapărat exces 

Ți-am dat 12 idei în acest articol, dar asta nu înseamnă că trebuie să le aplici pe toate în paralel, nici gând! Alege câte o schimbare pe care ești dispus/ă să o faci și exerseaz-o timp de o lună, până devine o obișnuință, după care poți încerca o alta. După un an de zile, cu 12 provocări, poți spune cu adevărat că ți-ai îmbunătățit semnificativ stilul alimentar, fără să simți schimbările ca pe un șoc sau un sacrificiu. Important este să îți lărgești orizontul și să conștientizezi faptul că există întotdeauna alternative mai sănătoase și cel puțin la fel de gustoase ca cele la care te-ai hotărât singur să renunți.

Dacă anumite provocări par prea dificile, împarte-le în provocări mai mici. De exemplu, în loc să renunți de tot la dulciuri, poți renunța doar la dulciurile ambalate cumpărate din magazine și apoi treptat și la prăjiturile făcute în casă. Pașii mai mici fac lucrurile mult mai ușoare.

Mult spor!