Sfaturi în bucătărie

Știți acea zicală, „omul, cât trăiește, învață”? De aceeași părere suntem și noi – niciodată nu e prea târziu să înveți lucruri noi, mai ales când e vorba de bucătărie. Aici apar des noi rețete, noi interpretări, noi diete și așa mai departe. De aceea poate fi destul de greu să ții pasul cu tot, mai ales dacă abia ai început să gătești. 

O să începem ușor, cu o listă de sfaturi de la Chef Daniela Dan, care sigur te vor ajuta în aventura ta de a descoperi tainele bucătăriei, pe noi sigur ne-au ajutat. Nu te gândi că după o să poți deja concura la Master Chef, însă sfaturile de mai jos îți vor îmbunătăți rețetele și felul în care îți organizezi bucătăria. În final, tot ce contează este să progresezi în fiecare zi câte puțin. Să trecem la treabă!

Evită să pui ingredientele „după ochi”

Atunci când gătim în grabă – ori pentru că foamea e mare, ori pentru că nu avem timp altcândva – avem tendința de a sări peste etapa de măsurare a ingredientelor, de aceea punem uneori trei linguri de făină pentru că sigur sunt 100g acolo, așa cum spune în rețetă. În acele momente putem pune mai mult sau chiar mai puțin decât ne este indicat și acest lucru poate schimba destul de drastic rezultatul preparatului. Pentru a preveni acest lucru este de preferat să utilizăm căni și linguri de măsurare.

Cumpără-ți din timp toate ingredientele

Tocmai ai văzut o rețetă foarte faină pe Facebook sau Instagram și ai vrea să o încerci – problema e că nu ai tot ce îți trebuie. În loc să te apuci să o faci fără acele ingrediente, mai bine îți planifici la fiecare început de săptămână ce vrei să mănânci și apoi te asiguri că ai tot ce îți trebuie. Nu degeaba există expresia „cu răbdarea treci marea”!

Verifică ce ai prin casă înainte să pleci la cumpărături

Nu de puține ori ni s-a întâmplat să mergem să cumpărăm un produs sau mai multe și să realizăm că aveam deja acasă exact acel produs, iar asta nu e prea plăcut, mai ales când iei ceva ușor perisabil. Așadar, înainte să pleci la magazin verifică un pic frigiderul, dulapurile sau oriunde ai tu alimente și notează-ți pe o listă de ce anume ai nevoie suplimentar.

Fierbe acasă leguminoasele

În loc să cumpărăm conserve sau borcane – cu orez brun, năut, fasole, etc. – mai bine  luăm o cantitate mai mare de leguminoase la început, le fierbem, le lăsăm la răcit și apoi le congelăm. Așa economisim bani și avem ce ne trebuie, în caz că vrem să preparăm rapid ceva.

Mărunțește condimentele acasă

Ce ar fi viața fără condimente? Dacă vrei ca preparatele tale să aibă un gust mai intens, în loc să cumperi pudre sau pulbere poți lua condimente întregi și să le mărunțești cu ajutorul unei râșnițe de cafea sau a unui mojar. Așa o să le oferi un plus de savoare și ai ocazia să refolosești borcanele goale pe care le ai în casă.

Experimentează!

Da, este important să urmezi rețeta, dar asta nu înseamnă că nu te poți bucura de gătit. Îți lipsește un ingredient și crezi că altceva s-ar potrivi? Atunci înlocuiește! Dacă nu îți iese din prima, măcar ai învățat ceva nou, iar dacă îți iese… felicitări, ai inventat o nouă rețetă! Așa, poate, nu o să mai privești gătitul ca o obligație, ci ca un nou moment de relaxare – și ca timp de calitate petrecut cu și pentru tine.

Acum că am terminat, suflecăm mânecile și hai să ne apucăm de gătit!