Cum poți combate rezistența la schimbare

Avem atâtea dorințe, ne facem atâtea planuri și suntem atât de dezamăgiți atunci când nu reușim să ne ținem de ele… Adevărul este că mulți dintre noi avem un grad mare de rezistență la schimbare, fie că ne pierdem pe parcurs din încrederea în abilitatea de a reuși, fie că percepem anumite schimbări ca fiind impuse (ce așteaptă alții de la noi) și atunci procesul devine mult mai dificil.

Trebuie, însă, să ne amintim că suntem autorii vieții noastre și că, dacă alegem un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, e pentru că ne dorim să ne simțim bine – atât de simplu! Dacă ne concentrăm atenția pe ceea ce ne dorim cu adevărat, ne putem păstra un nivel ridicat de motivație.

Concret – ce poți face pentru a transforma planurile în realitate:

  • Afirmații pozitive. Scrie pe o hârtie afirmații pozitive, cum ar fi: ”Aleg să mănânc sănătos”, ”Am grijă de corpul meu”, ”Am grijă de emoțiile mele”, ”Prioritatea mea  sunt chiar eu” etc. Le poți chiar afișa în locuri cheie din casă: la bucătărie, în zona de servit masa etc., astfel încât să le ai mereu sub ochi.
  • Ține un jurnal cu micile victorii zilnice – când îți va fi mai greu, te va ajuta să îți amintești că poți face orice îți propui, că ai motivația, energia și resursele pentru a progresa în direcția visului tău.
  • Apelează la ajutorul unui specialist și bucură-te de beneficiile unei consilieri avizate.
  • Caută căi prin care poți împărtăși experiența ta cu alte persoane care trec prin situații similare – poți găsi grupuri online, spre exemplu. Chiar dacă schimbările sunt o activitate individuală, asta nu înseamnă că trebuie să fii singur(ă) în toată povestea. Conectarea cu alte persoane poate fi una dintre cheile succesului.
  • Setează-ți prioritățile și reevaluează-le pe parcurs. Dacă un stil de viață sănătos este foarte important pentru tine, cu siguranță vei găsi motivația pentru a adopta rutine zilnice sănătoase. Ai grijă, însă, să nu îți propui prea multe schimbări deodată, concentrează-te strict pe priorități.

Dacă rezistența este o parte a monedei de motivație, voința este cealaltă. Dar, atenție, unii oameni de știință cred că puterea  voinței este o „resursă limitată”, ceea ce înseamnă că avem o cantitate finită, așa că ai grijă cum o gestionezi.

Sperăm ca sfaturile să îți fie de folos și să reușești să faci cât mai multe progrese zilnice pentru îndeplinirea obiectivelor. Zi de zi mai bine!