Când vine vorba de obiceiuri sănătoase, mulți dintre noi găsesc repede scuze, cea mai întâlnită fiind „Nu am timp!”. Ce-i drept, sportul poate să nu reprezinte o prioritate în zilele aglomerate, în care munca, timpul petrecut alături de familie și alte responsabilități îți ocupă aproape tot programul. Cu toate acestea, ia în considerare faptul că activitatea fizică nu trebuie să-ți ocupe o porțiune mare din zi. Poți începe cu pași mici să o integrezi eficient în stilul tău de viață, astfel încât să ai timp și de activitățile tale de zi cu zi.
Cât de mult sport ar trebui să facem?
Specialiștii consideră că, pe parcursul unei săptămâni, sunt destule 150 de minute de activitate fizică moderată și 75 de minute de activitate fizică intensă, câte puțin în fiecare zi. Desigur, cu cât petreci mai mult timp făcând sport, cu atât mai mult te vei bucura de beneficiile acestui obicei sănătos! Pentru început însă, orice minut petrecut făcând mișcare este prețios, iar faptul că te miști câte puțin pe parcursul unei zile te poate ajuta să te simți mai plin de energie. Astfel, poți să ajungi la cele 150 de minute de activitate fizică moderată mergând pe jos timp de 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână. Apoi, poți încerca să acoperi și cele 75 de minute de activitate fizică intensă prin sesiuni de jogging de 15 de minute.
Pentru a îndeplini aceste recomandări sau pentru a ajunge la orice alt obiectiv sportiv stabilit la început de an, iată câteva trucuri care să te ajute în adoptarea unui stil de viață mai activ și fericit:
Fă-ți un plan și promite-ți că îl respecți
Programează-ți din timp intervalul din zi sau din săptămână pe care vrei să îl dedici activității fizice, astfel încât alte sarcini să nu ia locul sportului. Poți să-ți faci și un abonament la o sală de fitness, un bazin de înot, un teren de tenis sau volei. Încearcă lucruri noi până găsești un sport care îți place, pentru a transforma mișcarea într-o activitate pe care o aștepți cu nerăbdare și care te motivează să evoluezi.
De asemenea, dacă într-o zi acorzi mai puțin timp sportului, recuperează în ziua următoare și încearcă să crești în mod echilibrat sesiunile de activitate fizică. Azi 15 de minute de jogging, mâine 20!
Adaptează activitățile sportive după nevoie
Este important să găsești calea de mijloc cea mai potrivită pentru nevoile și abilitățile tale sportive. Uneori, poate că nu vei putea da totul pentru a-ți atinge obiectivele zilnice sau săptămânale, așa că adaptează ora, durata sau intensitatea activității fizice în funcție de situație. Atât timp cât nu renunți la planul inițial, micile abateri reprezintă doar episoade din care să înveți și să îți îmbunătățești constant obiceiurile.
Este minunat dacă reușești să faci continuu 30 de minute de mișcare, însă poți fragmenta această jumătate de oră în serii mai scurte, pe care să le integrezi printre alte activități. De exemplu, ia pauze de câte 10 minute pe parcursul zilei, timp în care să te plimbi sau să faci câteva exerciții.
Fă mișcare și acasă
Poate că nu ți-ai făcut încă un abonament la o sală de fitness sau un teren de tenis, dar evită sedentarismul chiar și atunci când stai în casă! Acest lucru este cu atât mai important în această perioadă, când suntem nevoiți să lucrăm și de acasă.
Trezește-te puțin mai devreme dimineața și fă o plimbare revigorantă în jurul casei sau în cel mai apropiat parc. De asemenea, poți face exerciții fizice cu greutăți și alte echipamente ușoare în timp ce urmărești o emisiune sau asculți albumul preferat – integrează mișcarea în activitățile casnice pe care le desfășori zilnic. Mai mult, ajută să-ți rezervi un colț din casă exclusiv pentru activități fizice.
Fă mișcare și la serviciu
În schimb, dacă petreci mai puțin timp acasă și încă trebuie să te deplasezi la locul de muncă în această perioadă, fii mai activ/ă în drum spre birou! Încearcă să mergi la muncă pe jos sau cu bicicleta, iar atunci când apelezi la mijloacele de transport în comun, coboară câteva stații mai devreme și mergi pe jos până la destinație. Astfel, adaugi câteva minute la obiectivul tău zilnic, dar eviți și locurile aglomerate. Dacă îți desfășori activitatea într-o clădire mai mare, folosește scările în locul liftului. În timpul pauzelor, nu pierde timpul în birou și ieși la o plimbare scurtă cu o colegă.
Nu există o modalitate perfectă pentru a integra activitatea fizică în viața de zi cu zi. Experimentează mereu și descoperă ce alternative funcționează pentru stilul tău de viață, astfel încât să ai timp pentru tot ce-ți propui și să trăiești mai sănătos. Nu te grăbi și evoluează în ritmul tău!