Cum să ai o bucătărie curată la sfârșitul zilei?

Indiferent dacă ne dăm seama sau nu, spațiul fizic în care trăim are un impact mare asupra modului în care ne comportăm. Un dormitor dezordonat, un living aglomerat și o bucătărie murdară pot să ne influențeze negativ starea mentală și sănătatea.

Ordonarea lucrurilor nu te ajută doar să gătești mai ușor și să faci mai multe exerciții fizice, creând mai mult spațiu și timp, ci scade și nivelul de frustrare, îmbunătățește eficiența și poate servi drept catalizator pentru schimbări ulterioare. Faptul că te culci având o bucătărie curată îți permite să ai parte de o dimineață fresh, de un nou început, fără să te mai încarci cu mizeria de ieri.

Ce obiceiuri poți deprinde pentru a păstra bucătăria curată?

1. Decide-te ce păstrezi la vedere

A avea o mulțime de articole pe blatul de bucătărie poate face ca spațiul să pară dezordonat și haotic. Decide ce vrei să păstrezi la vedere și aruncă sau pune în dulapurile potrivite lucrurile care nu sunt necesare. Cu cât mai puține lucruri lăsate „pe-afară”, cu atât mai simplu de păstrat curățenia!

2. Oferă fiecărui obiect o „casă”

Încearcă să clarifici pentru toată lumea din casă care sunt locurile specifice pentru diferite obiecte din bucătărie. Odată ce fiecare dintre ele are o „casă”, va fi mai ușor să întreții o bucătărie curată și funcțională, deoarece curățarea va fi, evident, mult mai simplă.

3. Utilizează diferite recipiente de depozitare

Diferite tipuri de recipiente sau containere de depozitare te pot ajuta să menții articolele separate în categorii. Fie că sunt pentru frigider, pentru cămară, balcon sau alte locuri, recipientele vor face totul să arate mult mai organizat și mult mai comod și simplu de alimentat sau îndepărtat.

4. Șterge după utilizare

Cel mai eficient mod să poți păstra bucătăria curată cu mai puțin efort este să strângi și să ștergi suprafețele imediat după masă. Este nevoie doar de un „fâs” și de o ștergere rapidă pentru a menține suprafețele fără firimituri și germeni. Astfel, nu se va strânge un morman de vase pe care să îți fie frică să îl speli seara.

5. Verifică înainte de culcare

Trezirea într-o casă curată te ajută să începi ziua cu bine. Așadar, înainte de culcare, fă o ultimă oprire în bucătărie. În fiecare seară, chiuveta este golită, vasele sunt puse deoparte, tejghelele sunt eliberate de aglomerație și suprafețele sunt șterse. Când intri în bucătărie dimineața vei avea imediat o dispoziție excelentă. Iar când crezi că îți este prea somn ca să faci asta, gândește-te că fie se va întâmpla acum, fie va trebui să începi ziua cu o bucătărie dezordonată.

Bineînțeles, totul este mai ușor când poți împărți sarcinile cu cineva! Dacă nu stai singur, stabilește împreună cu familia sau cu colegii de apartament un program prin care să vă ocupați împreună de păstratul curățeniei în bucătărie. Chiar dacă nu vă iese din prima, încet, încet, vă veți forma un nou obicei care să vă facă viața mai ușoară și, în același timp, mai sănătoasă!