Cinci alimente eficiente în combaterea stresului și a extenuării

Episoadele minore de stres sunt o parte naturală a vieții noastre de zi cu zi, însă stresul cronic, persistent nu ar trebui neglijat, întrucât îți poate afecta sănătatea pe termen lung. O formă mai serioasă a stresului este extenuarea, cunoscută și sub denumirea de „burnout”. Extenuarea (fizică și mentală) este deseori marcată de senzația că ai ajuns la capătul puterilor și se manifestă prin perioade lungi și obositoare de stres și epuizare. Spre deosebire de stresul obișnuit, în perioadele de extenuare sau „burnout” nimic nu pare să te motiveze, simțindu-te neapreciat de cei din jur și suprasolicitat de activitățile tale zilnice.

Experții consideră că din ce în ce mai multe persoane experimentează astfel de perioade extenuante, mai ales în contextul incert al pandemiei, care ne-a schimbat cursul vieții și ne constrânge să ne adaptăm continuu unei noi realități în schimbare rapidă. Pe lângă sprijinul profesional venit din partea unui specialist, un rol important îl joacă și alimentația. Stresul și extenuarea pe care le resimți îți pot afecta imunitatea, așa că o alimentație diversificată reprezintă modalitatea ideală de a o sprijini și de a a-ți recăpăta treptat energia.

În continuare, îți recomandăm 5 tipuri de alimente hrănitoare pe care le poți introduce în dieta ta pentru a oferi organismului resursele de care are nevoie în perioadele mai solicitante!

Plantele bogate în omega-3

Acizii grași omega-3 sunt specifici unor plante precum semințele de chia, in, cânepă, nuci sau fasolea roșie. Alimentele cu un conținut ridicat de acizi grași omega-3 ajută la menținerea sănătății creierului și furnizarea acestuia cu substanțele ce încurajează îmbunătățirea memoriei. Mai mult, s-a dovedit faptul că alimentele cu un conținut bogat în omega 3 reduc anxietatea, stresul și depresia.

Alimentele bogate în fibre

Buna funcționare a sistemului digestiv poate influența în mod direct sănătatea creierului. Atunci când trecem prin experiențe stresante, problemele digestive pot apărea fără întârziere. Astfel, fibrele joacă un rol important în reglarea digestiei, iar acestea sunt de două feluri, solubile și insolubile. Fibrele solubile sunt regăsite în tărâțe și fulgi de ovăz, fasole, mazăre, quinoa, hrișcă, orz, citrice sau în pulpa merelor și formează o substanță gelatinoasă în intestin, sprijinind procesul digestiv și stăpânind senzația de foame. Întâlnim fibre insolubile în varză, sfeclă, morcovi, conopidă sau coaja merelor, iar acestea încurajează eliminarea substanțelor nefolositoare din sistem.

Legumele cu frunze verzi

Legumele verzi reprezintă o importantă sursă de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. De asemenea, vitaminele complexului B din legumele verzi te pot ajuta în combaterea oboselii sau a senzației de epuizare și pot îmbunătăți somnul. Aceste legume conțin și acid folic, un nutrient ce încurajează producerea serotoninei. Legumele cu frunze verzi sunt ușor de integrat în diverse mâncăruri, dar mai ales în smoothie-uri și sucuri sau salate.

Cerealele integrale

Cerealele integrale oferă o varietate de minerale, vitamine și carbohidrați complecși. Carbohidrații din cerealele integrale încetinesc ritmul de absorbție al glucozei din intestin , stabilizând astfel nivelul de zahăr din sânge. Zahărul din sânge este unul dintre primele lucruri de gestionat în ameliorarea și prevenirea epuizării, deoarece un dezechilibru la acest nivel poate provoca o creștere a cortizolului în organism (unul dintre principalii hormoni implucați în stres). Include în alimentația ta orez brun, orez sălbatic, grâu, quinoa, mei  sau ovăz și evită pâinea sau pastele albe. În schimb, optează pentru preparate integrale!

Alimente ce conțin proteine de calitate

Proteinele sunt esențiale pentru funcționarea corectă a organismului, prin refacerea țesutului muscular sau stabilizarea hormonilor. Totodată, aminoacizii regăsiți în proteine ajută la producerea serotoninei, principalul hormon ce ne influențează starea de spirit. Consumul de alimente bogate în proteine de calitate ne poate fi benefic prin protejarea sănătății creierului și echilibrarea cantității de serotonină din corp. Ne putem lua cantitatea necesară de proteine din plante precum fasolea, migdalele sau quinoa.

Ce să eviți?

Evită să consumi alimente și băuturi ce conțin cofeină, aditivi chimici sau orice aliment procesat. Cofeina te poate ajuta pe termen scurt să scapi de senzația de oboseală. Însă, pe termen lung și în perioade de stres și extenuare, aceasta poate crea dezechilibre și influența fluctuații hormonale. În schimb, oferă organismului surse alimentare hrănitoare și de calitate, care să-ți dea într-un mod echilibrat impulsul de energie de care ai nevoie.

Nu uita să consumi suficiente lichide și încearcă să înlocuiești băuturile carbogazoase sau pline de zahăr cu apă, sucuri și smoothie-uri naturale!

Cu toate acestea, trebuie să reții că schimbările în bine vin mereu treptat, iar modificările bruște sau excesele de orice fel doar îți vor accentua stresul și extenuarea. Așadar, ia totul cu pași mici și nu evita să ceri ajutorul celor din jurul tău sau chiar unui specialist!