Ce e tehnica „pomodoro” de organizare a timpului

Și dacă secretul unei gestionări eficiente a timpului este … să-ți împarți ziua în roșii, în loc de ore? Sună a glumă, dar milioane de oameni spun că tehnica Pomodoro (Pomodoro = roșie în italiană ) le-a schimbat modul de a lucra și i-a ajutat să devină productivi.

Ce este această tehnică Pomodoro și cum a apărut?

Tehnica Pomodoro este o metodă de gestionare a timpului dezvoltată de Francesco Cirillo la sfârșitul anilor 1980. Cirillo se chinuia să se concentreze asupra studiilor sale și să-și termine sarcinile la timp. Simțindu-se copleșit, el a încercat mai întâi să se angajeze în doar 10 minute de studiu concentrat. Încurajat de provocare, el a găsit un cronometru de bucătărie în formă de roșie și s-a născut tehnica Pomodoro.

Așadar, tehnica folosește un cronometru pentru a împărți munca în intervale, în mod tradițional de 25 de minute, separate prin pauze scurte. Fiecare interval echivalează cu un pomodoro – o roșie.

Ai nevoie să încerci această tehnică dacă:

 • Orice mic lucru te distrage și îți deraiază adesea sarcinile
 • Depășești mereu punctul de productivitate optimă și lucrezi prea mult
 • Lași sarcinile neterminate pentru o perioadă lungă de timp și lucrezi la mai multe sarcini deodată
 • Ești prea optimist atunci când vine vorba despre cât de multe lucruri poți face într-o zi
 • Vrei să îți stabilești obiectivele într-un mod mai plăcut și care să te ajute să le și îndeplinești
 • Chiar îți plac roșiile

Care sunt pașii de urmat în tehnica Pomodoro?

 • Notează-ți în agendă sarcinile/obiectivele pentru ziua respectivă.
 • Setează temporizatorul pomodoro (în mod tradițional la 25 de minute).
 • Lucrează la prima sarcină.
 • Oprește-te când sună cronometrul și bifează în agendă că sarcina pe care ai încheiat-o.
 • Ia o scurtă pauză (3-5 minute) și apoi revino la pasul 2.
 • După patru pomodoro, poți face o pauză mai lungă (15-30 de minute), apoi o iei de la capăt.

Cum să profiți la maximum de această tehnică?

1. Descompune proiectele complexe. Dacă o sarcină necesită mai mult de patru pomodoro, aceasta trebuie împărțită în pași mai mici, acționabili. Respectarea acestei reguli te va ajuta să faci progrese clare.

2. Sarcinile mici merg împreună. Orice sarcină care va dura mai puțin de un Pomodoro trebuie combinată cu alte sarcini simple.

3. Odată ce un pomodoro este setat, acesta trebuie să sune. Pomodoro este o unitate de timp indivizibilă și nu poate fi rupt, mai ales pentru a verifica e-mailurile primite, chat-urile de echipă sau mesajele. Orice idei, sarcini sau solicitări care apar trebuie luate în considerare pentru mai târziu.

În cazul unei întreruperi inevitabile, faceți pauza de cinci minute și începeți din nou. Cirillo recomandă să urmărești întreruperile (interne sau externe) pe măsură ce apar și să te gândești cum să le eviți în următoarea sesiune.

Regula se aplică chiar dacă finalizezi sarcina dată înainte ca temporizatorul să sune. Folosește restul timpului pentru a învăța mai multe despre subiect sau pentru a verifica și îmbunătăți sarcina deja făcută.

De ce este tehnica Pomodoro așa de eficientă?

1. Este ușor să începi

Cercetările au arătat că amânarea nu prea are legătură cu lenea sau cu lipsa de autocontrol. Mai degrabă amânăm lucrurile pentru a evita sentimentele negative. Este incomod să te uiți la un proiect mare. Din fericire, studiile au arătat, de asemenea, că există o modalitate eficientă de a ieși din ciclul de evitare: împarte marele proiect în pași mici. În loc să vrei să scrii direct romanul, începe să scrii câte 5 minute sau să editezi câte un paragraf pe rând.

Împarte-ți sarcinile, proiectele sau obiectivele mari în ceva ce trebuie să faci doar în următoarele 25 de minute. Te va menține hiper concentrat.

2. Combaterea distragerilor

Dacă ai fost întrerupt vreodată când erai într-o stare de flux, știi cât de dificil poate fi să recâștigi concentrarea. Cu toate acestea, fluxul constant de informații care se revarsă prin e-mailuri, chat-uri și notificări de pe rețelele sociale necesită din ce în ce mai multă atenție. Mintea noastră poate zăbovi peste o sarcina timp de peste 20 de minute până când va recâștiga concentrarea maximă. Intratul pe Facebook „doar pentru un minut” se poate transforma în 20 de minute de încercare de a reveni la obiectivul tău.

Tehnica Pomodoro te ajută să reziști acestor auto-întreruperi și să-ți instruiești din nou creierul să se concentreze. Fiecare pomodoro este dedicat unei sarcini și fiecare pauză este o șansă de a reseta și de a-ți readuce atenția la ceea ce ar trebui să lucrezi.

3. Devii mai conștient de unde îți merge timpul

Atunci când ne planificăm proiectele viitoare, suntem, nu arareori, victimele erorii de planificare – tendința noastră de a subestima cu mult timpul necesar pentru a finaliza sarcinile viitoare, chiar și atunci când știm că sarcini similare au luat mai mult în trecut.

Tehnica Pomodoro poate fi o armă valoroasă împotriva erorii planificării. Când începi să lucrezi în sesiuni scurte, temporizate, timpul nu mai este un concept abstract, ci un eveniment concret. Conceptul de timp se schimbă de la un negativ – ceva pierdut – la o reprezentare pozitivă a evenimentelor realizate. Cirillo numește acest „timp inversat”, deoarece schimbă percepția timpului care trece de la o sursă abstractă de anxietate la o măsură exactă a productivității. Acest lucru duce la estimări de timp mult mai realiste.

Când utilizezi tehnica Pomodoro, ai o măsurare clară a timpului finit și a eforturilor tale, permițându-ți să reflecți și să îți planifici zilele mai precis și eficient.

4. Transformă productivitatea într-un joc

Fiecare pomodoro oferă o oportunitate de îmbunătățire a ultimului. Cirillo susține că „concentrarea și conștiința duc la viteză, câte un pomodoro pe rând”.Tehnica Pomodoro este abordabilă, deoarece este mai mult despre consistență decât despre perfecțiune. Fiecare sesiune este un nou început pentru reevaluarea obiectivelor, provocarea de concentrare și limitarea distragerilor.

Motivează-te stabilind un obiectiv de a adăuga un pomodoro în plus în fiecare zi. Provoacă-te să termini o sarcină mare într-un număr stabilit de pomodoro. Încearcă să setezi un număr obiectiv de pomodoro pentru fiecare zi, fără a rupe lanțul. A gândi mai degrabă în roșii decât în ore chiar este mai distractiv. Iar tehnica pomodoro este încă o dovadă a faptului că mersul în pași mici te ajută, într-adevăr, să fii zi de zi mai bun.